Receptek


Élelmiszeripari felhasználása
A kínai és indiai konyha állandóan használt, kedvelt fűszere. Cukrászati készítményeknél is használják. Felhasználják a likőriparban és fűszerkeverékekben. Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs-, stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz, stb.), forraltbor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő. Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz jó kiegészítő.

Ételeinket csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. 

Fűszerként
Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse), húslevest fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.


Italok

Gyömbér tea

A gyömbér teát már évezredek óta alkalmazzák gyógyászati célokra. A népi gyógyászat úgy tartja, hogy hatásos segítség hányingerre, megfázásra, különböző ízületi fájdalmakra és emésztési problémákra is.
A gyömbér tea pozitív hatásai:
- jól alkalmazható hányinger esetén (kivéve a terhességi rosszullétet),
- gyulladáscsökkentő hatású, így jó meghűlésre, torokfájásra,
- jó vértisztító,
- csillapítja az izom és ízületi fájdalmakat,
- segítséget nyújt emésztési bajoknál, továbbá jó étvágyjavító is,
- erősíti az immunrendszert,
- csökkenti a (rossz) koleszterin szintet,
- javítja a memóriát.
A gyömbér tea készítése:
Aprítsunk fel egy kis darab gyömbért (előtte jól mossuk meg, vagy hámozzuk meg,) és főzzük meg fél liter vízben fél órán keresztül. Jól édesíthető mézzel.

Gyömbéres, körtés, vodkás koktél
3-4 adag
Hozzávalók:
1 dl körtelé
1 kávéskanál friss, hámozott gyömbér
1 közepes narancs
1 teáskanál citromlé
5 cl vodka

Elkészítése:
A körtelevet, a narancs kifacsart levét, a vodkát és a citromlét öntsük össze egy nagy pohárba. A gyömbért vágjuk vékony szeletekre, vagy nagyon apró darabokra, és adjuk a többihez. Kézimixerrel dolgozzuk össze az egészet, és hagyjuk pihenni kb. 1 órát a hűtőben. Kis poharakba öntve, leszűrve szervírozzuk.

Almás, gyömbéres frissítő

Hozzávalók:
2,5 dl almalé
fél citrom leve
fél kávéskanál citromhéj
csipet fahéj
2 teáskanál reszelt gyömbér
Csipet cayenne bors (tetszőleges)

Elkészítése:
Tegyük az almalén kívül az összes hozzávalót egy mozsárba, és alaposan törjük össze. Öntsük hozzá az almalét, keverjük össze, majd pihentessük 10 percig. Szűrjük le és adjunk hozzá jégkockát!


Gyömbéres banánturmix:

Hozzávalók:
1 banán (legjobb, ha fagyasztott)
1 dl mangó/narancs/almalé
1 dl tej
1 evőkanál gyömbér vékonyra szeletelve
1 teáskanál méz
fél pohárnyi jégkocka

Elkészítése:
Tegyünk mindent a turmixgépbe, és addig turmixoljuk, míg a jégkockák is apróra törnek.


Zelleres – gyömbéres tonik

Hozzávalók:
1 citrom leve
1 evőkanál lereszelt gyömbér
1 nagy csokor zellerlzöld
1 közepes zeller
1 csipet só
1 kicsi zöldalma, vagy egy evőkanál méz
csipet cayenne bors
csipet citromhéj

Elkészítése:
Tegyünk mindent a turmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze. Szűrjük le, a tetejére szórhatunk még cayenne borsot és zellerlevelet.


Egyszerű gyömbérsör
3-4 személyre

Hozzávalók:
140g friss, hámozott gyömbér
4 evőkanál barnacukor
2-3 citrom
1 liter szódavíz vagy buborékos ásványvíz
friss mentaágak
1 pohár jégkocka

Elkészítése:
Reszeld le a gyömbért és tedd egy mozsárba. Szórd rá a cukrot. Hámozz meg 2 citromot és tedd a héját a mozsárba, majd az egészet nyomd, törd össze a mozsártörővel. Csavard ki a citromok levét, öntsd a mozsárba. Öntsd hozzá a vizet és pihentesd az egészet 10 percig. Szűrd át az egészet egy durva szitán, öntsd az egészet egy kancsóba, add hozzá a jégkockákat és a mentaleveleket!  

Citromos-mézes gyömbértea
25 g friss gyömbérgyökeret 5 dl vízben felforralunk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha már nem túl forró (mintegy 60-65 C-ra hűlt), mézet és citromlevet adunk hozzá.

Fűszeres gyömbértea 

  • egy kis darabka friss gyömbér
  • 2-3 rúd fahéj
  • 3-4 db egész szegfűszeg
  • 1 evőkanál méz
  • 0,5 l víz
Gyömbérsör
A gyömbérsör alkoholmentes ital. Egy bő hét alatt lehet elkészíteni. Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl melegvizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál cukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk állni egy napon át. Ez követően 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 kávéskanálnyi őrölt gyömbért és 1 kávéskanálnyi cukrot. A hetedik nap után szűrjük le. Egy nagy tálban 1,2 liter meleg vízben oldjunk fel 75 dkg cukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét. Az elkészített gyömbéres folyadékot és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig áll el. 

Ételek

Narancsos, gyömbéres spárga

Hozzávalók:
1 csomag spárga megmosva, meghámozva
1 teáskanál reszelt gyömbér
2 evőkanál darabolt mandula
1 gerezd foghagyma összetörve
2 teáskanál citromlé
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítése:
  1. Főzzük a spárgát 4-5 percig sós vízben, majd öblítsük le hideg vízzel
  2. Tegyük őket a tálra, amiben kínálni fogjuk
  3. Egy kis tálkában keverjük el a gyömbért, a narancshéjat, a citromlét, az olívaolajat, és a sót, borsot.
  4. Kanalazzuk az egészet a spárgára, és szórjuk meg a mandulával.

Kínálhatjuk melegen köretként, vagy hidegen salátaként.

Gyömbéres-mandulás szójakocka:
Teát készítünk 0,5 l  vízbe főzött 1-1 teáskanál bazsalikom-csombor-kakukkfű, natúr vegamix ételízesítő és 1 csipet tengeri só keverékéből. 10 perc forralás után 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és beleáztatunk 30 dkg szójakockát. Belekeverünk 1 teáskanálnyi frissen lereszelt gyömbért vagy ugyanennyi őröltet. 1-2 órát áztatjuk, majd lassan felforraljuk. Héj nélküli mandulát durvára vágunk és hozzákeverjük a besűrített szójakockához.


Gyömbéres almalekvár

Hozzávalók:
2 kg alma, (a kásásabb fajtából finomabb lekvár készül)
2-3 citrom,
50 dkg cukor,
1 csomag dzsemfix,
fahéj,
gyömbér,
szegfüszeg
(A fűszereket érzéssel adagoljuk, a gyömbér íze kicsit dominálhat!)

Elkészítés:
Az almát meghámozom és darabokra vágom, közben locsolom a citrom levével. Ezután felteszem párolni, amikor már puha hozzáadom a fűszereket és botmixerrel pépesítem. Ezután hozzáteszem a cukrot és a dzsemfixet, pár percig még forralom. Ezután óvatosan megkóstolom, ha szükséges teszek még fűszert hozzá és kis üvegekbe adagolom, melyeket előzőleg kiöblítettem. Erre ideális a bébiételes üveg.

Tipp: Celofánt majd a tető fedelét teszem rá és fejreállítom! Az így készült lekvárt nem kell dunsztolni, így sem romlik meg!


Sütik

Gyömbéres, sárgabarackos teasüti
Hozzávalók:
1/4 bögre, vagy 4 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
1/2 bögre cukor
2 evőkanál méz
1/2l teáskanál vaníliaaroma
2 evőkanál forróvíz
1 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
Csipet só
1 bögre zabpehely
1/3 bögre apróra vágott aszalt sárgabarack
1 evőkanál reszelt gyömbér vagy gyömbérpor

Elkészítése:
1.    Melegítsük elő a sütőt, és helyezzünk a tepsire sütőpapírt.
2.    Egy tálban keverjük el a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a zabpelyhet a sárgabarack darabokkal. Külön keverjük el a vajat a cukorral, adjuk hozzá a mézet, a vaníliaaromát, a vizet és a gyömbért. Keverjük el az egészet a liszttel, majd a zabpehellyel.
3.    Gyúrjunk belőle kis labdákat, majd lapítsuk őket korongokká és tegyük a tepsire.
4.    Süssük 18-20 percig a legmagasabb hőfokon, amig a sütik aranybarnák nem lesznek.

2 hétig tárolhatjuk őket sötét dobozokban.



Gyömbér-kenyér
-125 g  vaj
-150 g méz vagy 80-100 g fruktóz
-2 házi tojás
-100 g fehér tönkölyliszt
-120 g teljes kiőrlésű liszt
-1 mk. szódabikarbóna
-1 mk. őrölt fahéj
-1 kk. őrölt gyömbér(frissen reszelve vagy por)
-1 mk. őrölt szerecsendió
-kb. 2,5 dl zabtej vagy rizstej
-1 ek. alma-vagy borecet
Egy mélyebb tálban habosra keverjük a vajat a mézzel vagy a fruktózzal, és a két egész tojással. A liszteket alaposan összekeverjük a szódabikarbónával, a fahéjjal, a gyömbérrel, és a szerecsendióval, majd váltakozva az ecettel hígított tejjel kanalanként, a kikevert vajhoz adjuk és jól kidolgozzuk. A masszát egy lehetőleg négyszögletes (kb. 20x20 cm nagyságú, 5 cm magas), megvajazott zsírpapírral kibélelt sütőformába simítjuk és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon kb. 1 óra hosszat sütjük(30 percig nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik). Ha megsült, kb. 10-15 percig még a formában pihentetjük, papírostól együtt kiemeljük a formából, tálra tesszük és langyosan tálaljuk. Tejszínhabot lehet kínálni mellé, de elhagyható, mert önmagában is finom!

Mézeskalács
A vajat a cukorral  simára keverjük, majd hozzáöntjük a mézet, belekeverjük a fűszereket és a keményre felvert tejszínt. Óvatosan kell keverni, amíg minden egyenletesen el nem oszlik a keverékben. A szódabikarbónás lisztet is hozzáadjuk; lágy tésztává dolgozzuk össze. Hűtőszekrénybe tesszük  egy éjszakára. Másnap csak egy kis darabot csípünk le belőle, a többit akár kis adagokban le is fagyaszthatjuk. Belisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, majd különböző alakzatokra kiszaggatjuk.
Hozzávalók:
·         20 dkg vaj,
·         10 dkg barnacukor,
·         20 dkg nádcukor,
·         3 dl tejszín,
·         3 dl méz,
·         2 evőkanál őrölt fahéj,
·         2 evőkanál őrölt gyömbér,
·         1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
·         csipetnyi őrölt szegfűbors,
·         csipetnyi őrölt kardamom,
·         1 kg liszt,
·         2 evőkanál szódabikarbóna
Megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, ha a tészta alá és fölé terítünk egy-egy nejlonfóliát, és közöttük nyújtjuk ki a tésztát.
Tegyük a kivágott alakzatokat sütőpapírral bélelt tepsibe és kb. 200 Co -ra előmelegített sütőben sütjük 5-8 percig.

Mézeskalács cukor nélkül 
  • 10 dkg vaj
  • 10 méz
  • 25 dkg teljes őrlésű liszt
  • 1 tojás
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék
  • díszítéshez: mandula, napraforgómag, dió, szezámmag, lenmag, stb.
Elkészítés:
  1. A lisztet a sütőporral és a fűszerkeverékkel jól elkeverni.
  2. A vajat a mézzel összekeverni, a tojást, majd a lisztet kis adagokban hozzáadni.
  3. Az egészet jól összegyúrni. Ha ragad, valamennyi lisztet önthetünk még hozzá.
  4. Kicsit pihentetni, majd vékonyra kinyújtani.
  5. A formákat kivárjuk, megkenjük tojással, és a díszeket finoman a masszába nyomjuk.
  6. Előmelegített sütőben, 200 fokon óvatosan megsütjük.
Kandírozott gyömbér
1 kiló megtisztított, darabokra vágott gyömbért 50 deka cukorral egy edénybe rakok, és annyi vízzel amennyi ellepi, felteszem főni. 30-40 perc múlva, amikor már üvegesek lesznek a darabok, félrehúzom az edényt, és lefedve hűlni hagyom másnapig. Ekkor kimerem a darabokat, a szirupot pedig 10 deka cukorral felfőzöm. Visszarakom a forró szirupba a gyömbért, felforralom, majd újra hűlni hagyom egy napig. Ezt a folyamatot még 3 egymást követő napon megismétlem.
A 4. napon kihalászom a gyömbért, és egy rácsra rakva teljesen lecsepegtetem. (A maradék sziruppal teát lehet ízesíteni!) Amikor már nem csöpög róla a szirup, finom kristálycukorba forgatom, és egy pléhdobozba rakosgatom a kész, kandírozott gyömbért.

Csokis-gyömbéres tallérok
  • 20 deka liszt
  • 15 deka puha vaj
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 2 teáskanál gyömbérpor
  • 5 deka kandírozott gyömbér nagyon apróra vagdosva
  • 10 deka cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
Az összes hozzávalót a sütőporos liszthez adom, és gyorsan összegyúrom. Pihentetés nélkül diónyi gombócokra osztom, és egy sütőpapírral kirakott tepsire rakom őket. Ügyelni kell a megfelelő távolságra, mert eléggé kiterebélyesednek a kekszek sülés közben. Egy villával laposra nyomkodom a gombócokat. (Ezáltal szép struktúrája lesz a kekszeknek, és még csoki nélkül is jól mutatnak) 160°C fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütöm őket. Óvatosan kell leszedni a tepsiről, mert könnyen törnek! Amikor kihűltek, olvasztott étcsokival bevonom a tetejüket, és finomra vagdalt kandírozott gyömbérrel megszórom.










Üzemeltető: Blogger.