Gyógyhatása


   A népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére, de elsősorban fűszernövény. A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Tompítja a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat.
   Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés). Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.
Oldja a gondolkodás merevségét és segít legyőzni a gátlásokat. Bedörzsölőszerként reumánál, arthritisnél és vérkeringési zavaroknál hat. Melegítő hatása miatt az egyedüllét érzését és a téli depressziót segít oldani. Nem utolsósorban pedig energetizál.
   Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.


Hogyan használjuk?


Olaj
   A gyömbér esszenciális olaja általában a növény hámozatlan vagy szárított és megőrölt gyökerének gőzöléses lepárlásával készül. Általában 2-4% olajat sikerül belőle kinyerni.

Az olaj tulajdonságai
   A gyömbér olaja halványsárgától sötét borostyán színig változó színű lehet, viszkozitása is közepestől egészen vizes állagig terjedhet. Illata erős, fűszeres, a gyömbérre jellemző citromos-borsos beütéssel.

Vegyi összetétel
   A gyömbér esszenciális olajának számos összetevője közül néhány:  a-pinene, camphene, b-pinene, 1,8-cineole, linalool, borneol, y-terpineol, nerol, neral, geraniol, geranial, geranyl acetate, b-bisabolene és zingiberene.
Olaj-kombinációk
   A gyömbérolaj illata erős, elnyomhatja a gyengébb karakterű olajokét, viszont remekül keverhető mindenféle citrusolajjal és a fűszeres illatú olajokkal, mint például a bergamott-, rózsa-, szantálfa- és az ylang-ylang olaj.


Alkalmazása

Külsőleg a bőrre alkalmazva segít az ütések, zúzódások nyomának eltüntetésében. Fájdalmas ízületnél is alkalmazhatjuk.. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható.
Aromalámpában párologtatva négy csepp gyömbér és egy csepp fahéj meghűléses megbetegedéskor ajánlott, ez jó fejfájás ellen, és megelőzés végett is hasznos.
A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható. Fürdő készítésénél három cseppet kell egy kiskanál mézben feloldani, majd a fürdővízhez adni. A masszázsolaj elkészítése: három-négy csepp szükséges egy evőkanál mandulaolajban elkeverve.
Báziskrémekbe keverve: Arthritis, izomfájdalom, reuma, keringési problémák és zúzódások kezelésére.
Meleg borogatásként: Arthritis, reuma, izomfájdalmak és emésztési problémák esetén.
Zsebkendőre cseppentve: Gyors inhaláláshoz cseppents egy csepp gyömbérolajat egy zsebkendőre émelygés, terhességi hányinger, gyomorrontás, megfázás vagy utazáshoz kapcsolódó émelygés kezelésére.

Tea
A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik. Hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. (Fél liter teához kb. 2 dkg reszelt friss gyömbér kell.) Mézzel édesíthető. 

Por
Emésztési panaszok esetén ebben a formában is alkalmazhatjuk. 


Fűszerként
Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését. Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs-, stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz, stb.), forraltbor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.


Összefoglalva:
-immunerősítő
-segít leküzdeni a fejfájást
-hatásos gyulladásos betegségek ellen
-enyhíti a másnaposság tüneteit
-melegítő hatású
-serkenti az emésztőnedvek kiválasztását
-javítja az étvágyat
-csökkenti az utazási émelygést
-jó memóriajavító hatással bír
-csökkenti a hányingert
Üzemeltető: Blogger.